Aktivnosti

UMS "Agram" pruža svojim članovima cjelokupno iskustvo u bavljenju ovim hobijem. Kroz projekte koji se provode, članovi se mogu posvetiti samo jednom vidu ovog kreativnog provođenja slobodnog vremena, ali i cjelokupnoj "priči".

MEĐUNARODNA NATJECANJA - AGRAM ARENE

Glavna aktivnost kojom se Udruga bavi jest organiziranje međunarodnih turnira u igranju stolnih strateških igara. UMS "Agram" organizira dva takva događaja godišnje od svog osnutka 2003. godine, jedan ljetni u srpnju (Agram Arena Ljeto) i jedan zimski u prosincu (Agram Arena Zima).

Click for enlarged picture Click for enlarged picture Click for enlarged picture Click for enlarged picture

RADIONICA ZA IZRADU AMBIJENTALNIH MAKETA I OBRADU MINIJATURA

Za organizaciju tih turnira potreban je veliki broj prostornih maketa - terena stoga je 2003. osnovana Radionica za izradu ambijentalnih maketa i obradu minijatura u kojoj članovi (i drugi korisnici) mogu naučiti osnove izrade terena te izrađuju terene potrebne za održavanje natjecanja.

Click for enlarged picture Click for enlarged picture

BLACK QUEEN HOBBY AND MINIATURE PAINTING COMPETITION

U sklopu Agram Arena Ljeto, od 2007.godine održava se i međunarodno natjecanje u bojanju minijatura pod nazivom Black Queen Hobby and Miniature Painting Competition, najveće ovakvo natjecanje u Hrvatskoj koje se bavi isključivo minijaturama.

Click for enlarged picture Click for enlarged picture Click for enlarged picture Click for enlarged picture

MALI TURNIRI I LIGE

Osim velikih međunarodnih turnira, UMS "Agram" organizira i velik broj manjih turnira te godišnje lige u svim zastupljenijim igrama (Warhammer Fantasy Battles, Warhammer 40.000 i Malifaux). Ta natjecanja okupljena su pod zajedničkim nazivom Agram Atmosfera. Godišnje ima preko stotinu natjecatelja.

Click for enlarged picture

ŠKOLE STOLNIH STRATEŠKIH IGARA

Za najmlađe (i najneiskusnije) članove i zainteresirane, UMS "Agram" organizira i Škole stolnih strateških igara. Besplatne su za sve korisnike u MS "Cvjetni trg", Prolaz sestara Baković 3/1 (bivši Miškecov prolaz).

Click for enlarged picture

KNJIŽNICA I ČITAONICA

U prostoru MS "Cvjetni trg" organiziraju se i radionice bojanja minijatura te djeluje i knjižnica i čitaonica UMS "Agram". Članovi UMS "Agram" mogu posuđivati bilo koje od dvjestotinjak raznih izdanja u fundusu knjižnice, dok svi ostali mogu koristiti čitaonicu. Inventar knjižnice možete pregledati OVDJE. Svi zainteresirani mogu se javiti našoj knjižničarki, Ani Polanšćak.

Click for enlarged picture Click for enlarged picture

IZLOŽBA MINIJATURA I MAKETA AGRAM

Od 2009. godine UMS "Agram" jednom godišnje organizira Izložbu minijatura i maketa "Agram" u Galeriji Zvonimira Horvata pri ZZTK, Trg žrtava fašizma 14 kojom se javnosti prezentira presjek djelovanja Udruge.

Click for enlarged picture Click for enlarged picture Click for enlarged picture

SAJMOVI MOGUĆNOSTI I OSTALI NASTUPI UMS "Agram"

Posebnu pažnju posvećujemo našim najmlađim sugrađanima. UMS "Agram" sudjeluje na svim Sajmovima mogućnosti u organizaciji PUZ i GUSZOI. Također, UMS "Agram" redovito sudjeluje na Tjednu udruga, na Danima otvorenih vrata udruga kao i na raznim konvencijama poput Sferakona, Rikona, Istrakona...

Click for enlarged picture Click for enlarged picture

SLOBODNO IGRANJE STOLNIH STRATEŠKIH IGARA

U svim terminima na raspolaganju Udruzi, njeni članovi se mogu slobodno igrati. U prostoru MS "Cvjetni trg", Prolaz sestara Baković 3/1 sljedeći su termini:

Srijeda - 12.00 - 16.00h

Subota - 09.00 - 19.00h

Nedjelja - 10.00 - 14.00h

U prostoru Kinodvorane ZZTK, Trg žrtava fašizma 14, UMS "Agram" ima pravo koristiti sljedeći termin:

Srijeda 18.00 - 22.00h

Nečlanovi imaju pravo igrati se u prostoru MS "Cvjetni trg" (ukoliko nisu korisnici nekih od programa Udruge) bez ograničenja u svim terminima (naravno uz prisustvo barem jednog člana), dok je prostor ZZTK rezerviran isključivo za članove UMS "Agram". 

Igranje stolno-strateških igara

Želite li saznati nešto više o stolnim strateškim igrama?

Naš član Goran Krunić je uz pomoć g. Dave G sastavio kratki Roditeljski vodič za stolne strateške igre s minijaturama. Vodič možete skinuti ovdje.

Ovom prilikom UMS "Agram" se zahvaljuje g. Daveu G s bloga  Wargamingtradecraft koji nam je velikodušno dozvolio prevođenje i adaptiranje izvornog teksta. Izvorni tekst možete pročitati ovdje.

Škole i tečajevi

UMS "Agram" organizira od 2004. godine i škole stolnih strateških igara.

Škola omogućava korisnicima, mahom djeci i mladima, brzi i bezbolni ulaz u svijet stolnih strateških igara. Shvaćamo da svako kreativno provođenje slobodnog vremena iziskuje određena, ponekad i podosta velika novčana sredstva, a da se djeca u predadolescentnoj dobi lagano predomišljaju stoga smo osmislili ovaj program kojim omogućuje korisnicima da besplatno probaju igre po njihovom izboru, odluče o tome (da li ili) koja pravila i koja igra im se sviđa bez početnog ulaganja. Udruga pruža svim polaznicima korištenje figura potrebnih da savladaju osnovna pravila te kistove i boje kojima će naučiti osnovne tehnike sastavljanja i bojanja minijatura. Kasnije po završetku tečaja, Udruga nudi polaznicima besplatno učlanjenje. 

Click for enlarged picture Click for enlarged picture Click for enlarged picture

Ukoliko ste zainteresirani, s povjerenjem se javite našem voditelju Marku Lukiću na 091/5044-950.

Radionica prostornih maketa

Radionica za izradu ambijentalnih maketa i obradu minijatura unutar UMS "Agram" postoji od osnutka udruge 2003.godine. Uvelike je razlog tako brzog primitka u Zagrebačku zajednicu tehničke kulture u prosincu 2003. godine.

Nastala je inicijativom Tomislava Petrovića, kasnijeg predsjednika UMS "Agram". Za njegovog vođenja Radionice izrađeno je preko petstotinjak terena potrebnih za održavanje međunarodnih turnira Agram Arena kako Ljeto tako i Zima.

2005. godine vodstvo Radionice preuzima Marko Paunović, njen sadašnji voditelj te je od 2006. godine program sufinaciran od Gradskog Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom (odnosno njegovih pravnih predhodnika) u sklopu programa prevencije nepoželjnog ponašanja djece i mladeži. Program se sastoji od početnog i naprednog tečaja. U početnom tečaju polaznici mogu se upoznati sa alatima i materijalima u ovom vidu maketarstva, uče pravilno rukovati alatima i pravilno obrađivati materijale, upoznaju se s osnovnih tehnikama izrade prostornih maketa (terena).

Click for enlarged picture Click for enlarged picture

Napredni tečaj se sastoji od sudjelovanja u nekim od većih projekata na kojima radi Radionica poput City of Death makete, Mordheim samostana, igraće table za društvenu igru Pirate's Cove, izrade tematskih terena za 11 tabli za igru Gospodar prstenova ili pak Malifaux.

Click for enlarged picture Click for enlarged picture Click for enlarged picture Click for enlarged picture

Zainteresirani se mogu javiti Marku Paunoviću na 091/9122-048.

Događanja u udruzi

Click for enlarged picture

Click for enlarged picture

2007. godine Udruga je organizirala prvu izložbu pod nazivom Izložba minijatura i maketa "Agram 2007". Tijekom izložbe mogao se vidjeti presjek aktivnosti Udruge kao i izlošci naših članova, kako starih i iskusnih tako i onih mlađih i neiskusnijih. Izložba se odonda organizira svake godine krajem veljače i početkom ožujka, baš u vrijeme rođendana Udruge, u Galeriji Vladimira Horvata, ZZTK, Trg žrtava fašizma 14, Zagreb.

 

Click for enlarged picture

Glavni događaji svake godine svakako su naše Agram Arene Ljeto i Zima, međunarodni turniri u stolnim strateškim igrama. Kako im i samo ime govori, jedno natjecanje odvija se u srpnju a drugo u prosincu svake godine. Ljetno natjecanje sadrži dva turnira u stolnim strateškim igrama Warhammer 40.000 i Malifaux te međunarodno hobističko natjecanje u bojanju minijatura Black Queen. Zimsko pak natjecanje je tradicionalno najveći turnir u regiji u stolnoj strateškoj igri Warhammer Fantasy Battles.

 

Click for enlarged picture

Udruga organizira nekoliko turnira lokalnog karaktera godišnje u sljedećim stolnim strateškim igrama: Warhammer Fantasy Battles, Warhammer 40.000 te Malifaux.

 

Click for enlarged picture

UMS "Agram" od 2007. godine organizira i međunarodno hobističko natjecanje u bojanju minijatura (International Hobby & Miniature Painting Competition) Black Queen. Natjecatelji iz brojnih zemalja bore se za odličja u nekoliko kategorija. Više o samom natjecanju možete pročitati OVDJE. Natjecanje se održava u sklopu Agram Arena Ljeta u terminu Warhammer 40.000 turnira.

 

Click for enlarged picture

Od 2011. godine organiziraju se četiri online natjecanja u bojanju minijatura godišnje. Vezani su na minijature tvrtke Wyrd. Održavaju se krajem veljače, u svibnju, rujnu i krajem studenog svake godine.

 

Click for enlarged picture

Pored turnira Udruga organizira i lige u stolnim strateškim igrama Warhammer, Warhammer 40.000 i Malifaux. Lige u prve dvije igre traju cijele godine s četvrtfinalima u rujnu, polufinalima u listopadu te malim i velikim finalom u studenom svake godine. U stolnoj strateškoj ligi Malifaux postoje četiri lige koje se igraju tijekom godine: Zimska, Proljetna, Ljetna i Jesenska koje se boduju zajedno sa rezultatima sa ostalim lokalnim turnirima i online natjecanjima u bojanju minijatura za igru Malifaux te na temelju svih rezultata na kraju godine se nagrađuju tri najbolja igrača.

 

Click for enlarged picture

Od svog osnutka u Udruzi se skupljaju časopisi i knjige vezane na tematiku stolnih strateških igara te izradi ambijentalnih maketa i diorama kao i o bojanju minijatura stoga ne čudi odluka Udruge iz 2004. da oformi sekciju Knjižnica i čitaonica UMS "Agram". Iz Knjižnice članovi Udruge mogu posuđivati literaturu, a u Čitaonici svekoliko pučanstvo slobodno je čitati i izučavati našu literaturu. Popis inventara Knjižnice i čitaonice UMS "Agram" možete naći OVDJE i ukoliko imate kakvih pitanja ili želite rezervirati neku knjigu ili časopis, slobodno se obratite našoj knjižničarki, Ani Polanšćak.

 

Click for enlarged picture

Udruga za najmlađe članove i buduće članove organizira i Malu školu stolnih strateških igara. Škola je besplatna za sve sudionike i pruža im sve potrebne elemente za svladavanje ovog hobija. Na raspolaganju su im udružne figurice i vojske, kistovi, boje i ljepila kao i sav potreban alat. Za više informacija posjetite LINK.

 

Click for enlarged picture

U sklopu Udruge djeluje i Radionica za izradu ambijentalnih maketa i obradu minijatura. Sekcija organizira i tečaje izrade prostornih maketa koji su sufinancirani od 2006. godine od strane Gradskog Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba te od 2013. godine i od strane Gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Za više informacija posjetite sljedeći LINK.

 

Click for enlarged picture

Rođendan udruge pada na 06.03. stoga svake godine u subotu ili nedjelju najbližu tom datumu, Udruga održava Godišnju sjednicu Skupštine UMS "Agram". Svake dvije godine bira se i novo vodstvo Udruge kako nalaže i Statut Udruge.

 

Click for enlarged picture

Trenutno su neki termini za 2017. godinu još nedefinirani, ali kako se budu definirali, ovdje će biti napisano:

1.mjesec

2.mjesec
11.2. Malifaux Lost Love V
22.2. postavljanje izlozbe (od 17h)
23.2. Svečano otvorenje Izložbe u 18:00h
25.2. Radionica bojanja minijatura - Metallics Special
26.2. Radionica bojanja minijatura - Metallics Special

3.mjesec
5.3. skidanje Izlozbe
5.3. redovna izbornasjednica Skusptine
25.3. Malifaux Malifools Day V

4.mjesec
početak travnja 40k turnir
sredina/kraj travnja X-Wing turnir

5.mjesec
27.05. Malifaux Bayou Bash V ovisno o izborima

6.mjesec

7.mjesec
8.7. Agram Arena Summer 2016 X-Wing
15. i 16.7. Agram Arena Summer 2016 - 40k + BQ
22.i 23.7. Agram Arena Summer 2016 - Malifaux + demo igre

8.mjesec

9.mjesec
16.9. Radionica bojanja minijatura
17.9. Radionica bojanja minijatura
23.9. Malifaux Som'er's End V

10.mjesec
početak/sredina listopada X-Wing turnir

11.mjesec
??? Reboot/Infogamer Škola farbanja figura + prezentacije + turniri
18.11. Radionica bojanja minijatura
19.11. Radionica bojanja minijatura

12.mjesec
9.12. Agram Arena Winter X-Wing turnir
16.12. Agram Arena Winter Malifaux December Horrors VI turnir
17.12. Agram Arena Winter Malifaux Henchman Hardcore II turnir

Nedavne najave događanja

Sve najave i reportaže događanja