Članci

Modeliranje raketa za Peregrine Gunship

Mario Grgurev, 20.06.2024.

U ovom članku objašnjavati ću kako (i zašto) sam modelirao rakete sa tragom dima.

Click for enlarged picture

Razlog izrade maketa je taj da mi se ne sviđa kako izgleda stalak na kojem dolazi model Gunshipa koji sam pripremio za Heavy Gear Blitz. Probao sam ga primeati u crno, ali mi jednostavno nije sjelo, a s obzirom na stil kojim bojam ovu vojsku, nisam htio staviti nekakvo zelenilo koje je teško uklopiti. Ideja raketa je sjela relativno prirodno u temu.

Click for enlarged picture

Click for enlarged picture

Postupak izrade raketa je relativno jednostavan, napravio sam kuglice od green stuff-a, postavio deblju žicu od spajalice (koju sam pin-ao na bazu) i nizao kuglice jednu po jednu. Postupak izrade je ispao jednostavan, ali samo pozicioniranje kuglica je ispao skroz druga priča. Kako bi se kuglice učvrstile za model, prikeljio sam ih na samu letjelicu i za stalak, time se uspjelo fiksirati dovoljno da ne skaču sa žicom. Koristio sam super ljepilo kako bi ih spojio sa bazom i letjelicom.

Click for enlarged picture

Click for enlarged picture

Nakon što sam ih postav...

Pročitaj više o "Modeliranje raketa za Peregrine Gunship "

TURM 2024 – Kako tematizirati warband – Fishfolk Warband

Domagoj Krpan, 18.06.2024.

Jedna od najvećih prednosti ovog hobija za mene je kreativnost. Narativno i vizualno dana nam je mogućnost da se izražavamo i igramo s idejama koje želimo realizirati.

Click for enlarged picture

Za nadolazeći Agramov event TURM 2024, odlučio sam napraviti vlastiti warband i tražio sam način kako ga učiniti svojim. Najjednostavniji način je konvertirati ili, ako imate vremena i vještine, sculptati vlastite minijature kako bi što bolje svoju ideju prenijeli u fizički oblik.

Sam odabir teme nije imao puno veze s minijaturama koje već posjedujem, nego sam tražio temu koju nisam imao prilike do sada realizirati, a koja bi odgovarala samoj temi i atmosferi eventa. Htio sam nešto s čim se mogu narativno zaigrati i figurama udahnuti život pričom, napisati im pozadinu i dati motivaciju zbog koje bi uopće išli u sukob s čudovištima ili drugim avanturistima.

Jedna od tema koja mi je oduvijek bila zanimljiva je horror fikcija pisca H. P. Lovecrafta. Iz njegovog bogatog portfelja čudovišta, podvodni ...

Pročitaj više o "TURM 2024 – Kako tematizirati warband – Fishfolk Warband"

TURM 2024 - Kako napraviti jednostavnu konverziju

Domagoj Krpan, 18.06.2024.

Danas je veoma jednostavno vidjeti radove umjetnika na društvenim mrežama poput instagrama i naletiti ne samo na majstorske primjere bojanja, nego i na nevjerojatne radove u konvertiranju minijatura.

Click for enlarged picture

No ukoliko nismo svaki dan u hobbyu ili nismo nikada radili konverzije, nekad su prvi koraci najteži. Uskoro dolazi TURM 2024 na kojem ću sudjelovati, a kako stalno imam nedostatak slobodnog vremena, odlučio sam ne komplicirati sa svakom minijaturom nego napraviti konverzije koje mogu čim što bolje prikazuju temu koju sam odabrao i da budem siguran da će biti završene za događaj.

Tema moje grupe je inspirirana užasima podmorja i kratkim pričama H.P. Lovecrafta. Uz pet minijatura koje su mi potrebne za bandu, odlučio sam konvertirati neke dodatne modele, budući da će moji razbojnici imati mogućnost prizivati nemrtve u svoju službu. Narativno, čarobnjak moje skupine zaziva duše utopljenika koje su žrtvovane njihovom podvodnom božanstvu, koji se rado javljaju na poziv kak...

Pročitaj više o "TURM 2024 - Kako napraviti jednostavnu konverziju"

RISE – projekt Nekromant

Sebastian Søgård, 05.06.2024.

Neko sam vrijeme imao ovu minijaturu Ossiarch Bonereapers, Mortisan Boneshaper, iz Age of Sigmar, u svojoj kolekciji sive plastike, ne znajući što bih s njom. Svidio mi se model, kupio sam ga da podržim lokalnu hobi trgovinu koju sam posjetio, ali nisam našao nikakvu inspiraciju za njega.

Sve dok jednog dana nisam vidio nekoliko kompleta u Carta Magici i u glavi mi se počela vrtjeti nova ideja o diorami - Nekromant koji podiže nemrtve ratnike iz njihovih grobova. Jedan od tih kompleta bili su dijelovi nadgrobnih spomenika iz Green Stuff Worlda, drugi je bio ovaj komplet Spirit Hosts, gdje sam iznenada primijetio vrlo prikladne kosture u podnožju koje nikad prije nisam vidio. Bile su savršene za moju ideju.

Click for enlarged picture

Počeo sam tako što sam se riješio svih šiljaka na Boneshaperu, jer su previše glupi, veliki i nepotrebni za moj ukus. Odrezao sam ih svojim hobi nožem i pokrio prostor koji je ostao Brown Stuffom. Također sam prekrio sam "warhammer-y", otmjeni uzorak na srednjem ...

Pročitaj više o "RISE – projekt Nekromant "

Njušketiri - hrt

Krunoslav Belinić, 05.06.2024.

Click for enlarged picture

Za Aramisa, koji po izgledu njuške liči na hrtove, odlučio sam se za bijelo krzno sa velikim smeđim mrljama. Započeo sam s bijelom bojom kao osnovom, a zatim sam smeđim washem označio gdje će biti mrlje. Perika je također bila ključan element za odabir boja, a odlučio sam se za tamije sivu varijantu od Athosove srebrno sive perike.

Click for enlarged picture

Slojevima svjetlije i tamnije smeđe nijanse washa podebljao sam mrlju pazeći da rubovi mrlja ne budu potpuno jasno definirani. Naknadno sam tankim kistom izvlačio „dlake“ po rubovima kako bi dočarao smjer u kojem rastu dlake na krznu.

Click for enlarged picture

Click for enlarged picture

Dodatan izazov su bila usta. Prema slikama jezik je ružičaste boje, no sluzokoža unutarnje strane usnica je tamno smeđa. To sam postigao slojevima smeđeg i crnog washa na ružičastu boju jezika. Vrh njuške je tamno sive boje sa svjetlijim hajlajtima na nosnicama.

Click for enlarged picture

Važan detalj na njušci su i tamnije točkice na mjestima gdje rastu čvrste dlake psećih brkova. Sami brkovi naravno ...

Pročitaj više o "Njušketiri - hrt"

Freehand - usta na nosu aviona

Mario Grgurev, 24.05.2024.

Napravio sam osnovni oblik u bijeloj boji. Nakon toga sam iscrtao obris i popunio donju polovicu crnom bojom. 

Click for enlarged picture

Crvenom bojom sam napravio "jezik" kao formu vala i nakon toga iscrtao zube. Zubi su bili najtezi u bijeloj boji pa sam više puta popravljao s drugim bojama.

Arhiva članaka

Najnoviji izvještaji s bojišta

Svi izvještaji s bojišta