Članci

Korak po korak – Izrada diorame s chibi steampunk podmornicom dio 1

Marko Paunović, 05.07.2020.

U ovoj seriji članaka, vodit ću vas kroz proces izrade diorame sa chibi steampunk podmornicom.

Dioramu sam odlučio smjestiti u okvir za slike koji sam nabavio u Ikei. Trebalo ga je malo izmijeniti jer sam htio iskoristiti punu dubinu okvira. Da bih to postigao, morao sam tako postaviti pozadinu da dolazi do donjeg ruba okvira. Prije nego što sam ga zalijepio, obojao sam dno i unutarnju stranu okvira u plave boje (s obzirom da će podmornica ploviti kroz more koje ću izraditi od dvokomponentnog rezina). 

Click for enlarged picture

Click for enlarged picture

Click for enlarged picture

Pozadinu (odn. obojano dno) sam zalijepio PVA ljepilom i pustio da se osuši. Kada se osušilo ljepilo, isprobao sam da li je baza sa dnom vodonepropusna. Najlakše je odnijeti ju u kupaonicu i provjeriti u lavabou. Na sreću, spojevi nisu propuštali.

Click for enlarged picture

Dok se ljepilo sušilo, posprejao sam model podmornice u srebrni sprej. I naravno, zaboravio fotografirati.

Kad se sprej osušio, podmornicu sam prebojao sa tri uljna efekta od Ammo by Mig Jimenez...

Pročitaj više o "Korak po korak – Izrada diorame s chibi steampunk podmornicom dio 1 "

Priprema i bojenje Merchant's Shop rezinskog terena hrvatske tvrtke Tabletop World

Ana Polanšćak, 02.07.2020.

I. Priprema i sastavljanje

Kod sastavljanja rezinskih modela, potrebno je očistiti srhove i ostale nesavršenosti koje su posljedica procesa lijevanja. To se radi nožem, turpijom I/ili brusnim papirom. Rezinski modeli mogu imati rupice nastale od mjehurića zraka zarobljenih tokom lijevanja. Njih je potrebno popuniti modelarskom masom. Idući je korak pranje dijelova u toploj vodi s detergentom kako bi se dijelovi odmastili. Dobro isprati I ostaviti da se potpuno osuši prije nanošenja primera (temeljne boje).

Click for enlarged picture

Dijelovi u ovom setu nisu imali mnogo za čistiti niti sam pronašla mjehuriće koje bi trebalo zapuniti. Oprala sam dijelove i posprejala ih u crno primerom u spreju.

Na ovom komadu terena krov i katovi odvojivi da bi omogućili ulazak u zgradu tokom igre. Cijeli je interijer detaljno izmodeliran: drveni podovi, zidovi, vrata i prozori. Jedini dio koji se mora zalijepiti jest mali kameni balkon, no ja sam ga ostavila odvojenog do samog kraja jer bi mi priječio p...

Pročitaj više o "Priprema i bojenje Merchant's Shop rezinskog terena hrvatske tvrtke Tabletop World"

Bojanje i weathering Tabletop World setova

Marko Paunović, 29.06.2020.

U ovom članku pratimo Markov proces bojanja i weatheringa Tabletop World terena.

Bojanje

Prvi proces u bojanju jest sprejanje. Sprejao sam od tamnije prema svijetlijim nijansama koristeći crni, pepelasti, antički bijeli i bijeli akrilni mat sprej.

Click for enlarged picture

Click for enlarged picture

Tijekom procesa bojanja koristit će se sljedeći GW washevi: Nuln Oil, Athonian Camoshade, Coelia Greenshade, Seraphim Sepia, Agrax Earthshade i Reikland Fleshshade. Pored tih washeva, obilno ću koristiti i Lahmian Medium kako bih razrijedio pojedine boje i washeve. Također, valja napomenuti da je poželjno imati i vanjsku motivaciju, makar na podlozi za bojanje.

Click for enlarged picture

Zidovi su nasumično tonirani sljedećim GW washevima: Athonian Camoshade, Coelia Greenshade, Druchii Violet, Reikland Fleshshade i Nuln Oil.

Click for enlarged picture

Click for enlarged picture

Dio žbuke je obojan u crvenu boju, dio u žutu. Korištene su sljedeće boje: Ocre, Sepia i Red tvrtke Pebeo Deco. Također, korišteni su i washevi Seraphim Sepia i Reikland Fleshshade.

...

Pročitaj više o "Bojanje i weathering Tabletop World setova"

Ulaz u rudnik na Divljem zapadu

Marko Paunović, 25.06.2020.

Ideja i planiranje

Svi koji me poznaju, znaju moju mantru o tome kako je krucijalno planiranje u nekom većem projektu. Kako je ovo manje ili više tipična građevina za Divlji zapad, započeo sam svoju pretragu googleom i odmah sam pronašao slike nekoliko vrsta drvenih konstrukcija koje su mi se svidjele. Nešto malo niže u pretrazi, nakon par Lego verzija, uspio sam uočiti teren za tabletop. Otvorio sam poveznicu i iznenadio se što me je link odveo do stranice Sarissa Precision. Često gledam njihove stranice, a UMS Agram u stvari posjeduje veliki broj njihovih proizvoda. Sarissa Precision je britanska tvrtka iz Derbyshirea koja dizajnira i proizvodi niz laserski izrezanih terena po pristupačnim cijenama.

Click for enlarged picture

Click for enlarged picture

Prvo sam pomislio kako bih trebao koristiti njihov komplet Minehead Wheelhouse i izgraditi malo brdo oko njega. Komplet košta 22,5 GBP, što je zaista izvrsna cijena za kit ove veličine (D290 x Š110 x V290mm) i koji sadrži unutarnje detalje s krovom koji se može...

Pročitaj više o "Ulaz u rudnik na Divljem zapadu"

Konvertiranje Blood Angles Aggressora – bojanje čahura metaka

Goran Krunić, 23.06.2020.

Članak započinjem napomenom: s obzirom da sam prethodno obojao metke na samoj figuri, neću demonstrirati korak po korak na taj način, već samo za jednu individualnu čahuru, ali je tehnika primjenjiva i na čahure koje su naslagane na vozilo, letjelicu ili figuru.

Jednu čahuru dobijemo na isti način kako je opisano u prvom dijelu članka te taj dio ovdje neću ponavljati. Radi lakšeg rukovanja čahurom tokom bojanja, predlažem istu zalijepiti super ljepilom na komad ribarskog najlona (flaks) ili tanje žice.

Click for enlarged picture

Prvo bojamo čahuru u neku srednje intenzivnu brončano-zlatnu boju. Ja sam odabrao Viking Gold od tvrtke Scale75, ali bilo koja slična boja bilo kojeg drugog proizvođača može poslužiti za istu svrhu.

Click for enlarged picture

Nakon što se boja posušila, nanosimo sloj boje za sjenčanje (engl. wash - vrlo rijetka boja sa razmjerno malo vrlo tamnog pigmenta).

Click for enlarged picture

Nakon što se wash posuši (postupak se značajno može ubrzati korištenjem sušila za kosu ili sličnog uređaja), nanosimo...

Pročitaj više o "Konvertiranje Blood Angles Aggressora – bojanje čahura metaka"

Diorama: Italija 1986. - dio 6 – Izrada terase i završni radovi

Marko Paunović, 18.06.2020.

Pred vama se nalazi šesti dio serije vodiča za izradu diorame Italija 1986. koju izrađuje Marko Paunović. Kroz ove članke, proći će kroz sljedeće teme: Izrada zidova i baze od gipsa, izrada prozora i vrata, izrada krova, izrada popločanog trga, provođenje struje kroz dioramu te izrada terase i završnih radova.

Kod kompleksnih diorama, uvijek volim imati nekakav tehnički crtež (nacrt) pa makar i jednostavan (poput ovog) iz kojeg će biti vidljivo koje elemente trebam kako bih ih lakše izradio, ali i kako bih znao koliko mi kojeg materijala treba.

Click for enlarged picture

Za kraj, pred samo bojanje, odlučio sam proći kroz svoj „bits box“ da pronađem detalje koje ću obojati odvojeno od diorame, i po bojanju, postaviti na svoje mjesto. Koristit ću nekoliko kanti od Mini Art-a. Uglavnom će biti iskorištene kao posude za cvijeće. Dvije će visiti sa zidova, jedna će biti na bačvi (Micro Art Studio) kao tegla, a druga pored nje sa dvije boce vina „na ledu“. Najveću kantu (elipsoidnu) ću iskoristiti...

Pročitaj više o "Diorama: Italija 1986. - dio 6 – Izrada terase i završni radovi"

Arhiva članaka

Najnoviji izvještaji s bojišta

Svi izvještaji s bojišta