Članci

Markov TOP-TIP: Ikea – najbolji ne-hobby trgovina za hobby

Marko Paunović, 22.01.2021.

Nedavna rasprava na FB grupi Miniature Painters Croatia me potakla na pisanje ovog Top-Tipa. Naime, rasprava se povela oko raznih ne-hobby artikala koji se koriste u našem hobiju, a samim time i o trgovinama u kojima se mogu nabaviti. Kao trgovina sa najviše raznoraznih artikala ispostavilo se da je Ikea.

Stoga ovdje nabrajam samo neke od artikala koje se isplati potražiti sljedeći puta kada vas put (ili supruga) nanese do Rugvice.

Rasvjeta – lampe i žarulje (Tertial lampa i Ryet žarulja od 4000K)

Click for enlarged picture Click for enlarged picture

Podloške od pluta (Susig i Heat) - kao materijal, pluto se često koristi u maketarstvu.

Click for enlarged picture Click for enlarged picture

Umjetno raslinje za vegetaciju (naravno, Fejka na prvom mjestu, ali i Invaendig se isplati)

Click for enlarged picture Click for enlarged picture

Staklene kupole za vaše figure/diorame (Haerliga)

Click for enlarged picture Click for enlarged picture

Daske za rezanje (Oleby) kao podloge za diorame.

Click for enlarged picture

Okviri za slike (Ribba) kao podloge za diorame – ili pak okviri za tzv „Boxed diorame“

Click for enlarged picture

Radni stol/stalaža (Ivar) – jako korisn...

Pročitaj više o "Markov TOP-TIP: Ikea – najbolji ne-hobby trgovina za hobby"

Austrijski kopljonoša

Dalibor Čavić, 22.01.2021.

U ovom kraćem članku pokušati ću predočiti kako bojam povijesne figure u mjerilu 1/72. Kao model koristio sam kopljonošu iz Zvezdinog seta 8061 Austrijski mušketiri i kopljonoše 17. stoljeća. Zvezda je jedan od najpoznatijih i najkvalitetniji proizvođača plastičnih 1/72 figura i plastičnih maketa uopće, a sam set figura je vrlo pogodan za izradu diorame Turske opsade Beča 1683. godine.

Click for enlarged picture

Za sam početak, figuru je potrebno odvojiti od spruea oštrim hobi kliještima. Pri tome je potrebno paziti da se ne ošteti figura. Stoga je bolje rezati dalje od figure, a kasnije oštrim hobi nožićem (primjerice no.11) odrezati višak spruea. Nakon toga slijedi uklanjanje mouldlineova, a preporučuje se i pranje figure u toploj vodi s dodatkom sapuna ili deterdženta za suđe. Ovakve figure se proizvode se injektiranjem plastike u metalne kalupe. Da bi se plastika lakše odvojila, kalupi se premazuju sredstvom za odvajanje (eng.mould releaser). Tragovi tog sredstva zaostaju na figuri i mogu uz...

Pročitaj više o "Austrijski kopljonoša"

Rad s rezinom

Jure Cukar, 22.01.2021.

U ovom članku, Jure opisuje kako je izradio vodeni efekt na svojoj bazi.

Pik traku prvo zalijepiti po rubu plintha. Na njega super ljepilom plastične brane širine jednake kao i baza. Hot glue gun po rubovima. Na jedno mi je mjesto počelo curit, ali san brzom reakcijom hot glue gunom pucao na taj spoj i daljnje otjecanje je zaustavljeno. Velik napredak u odnosu na moj prethodni pokušaj kad je puštalo na sve strane, ali opet ima mjesta za napredak. Trebalo bi se lako skinit jer je na pik traku, ali moguće da je probilo i zaljepilo se za plinth. Kad skinem updateat ću. Ionako ide na brušenje i poliranje.

Click for enlarged picture

Koristio san niz brusova završno s mokrim brušenjem 2000 gradi. Poliranje s nekom pastom za pvc. Preliminarni testovi su se pokazali zadovoljavajući. S tim da san sada maza pregrade uljem pa očekujem da ću odma moć na 1500 i 2000. Jedino ako mi po plinthu bude proliveno onda krećemo s bauštelom pa fini finiš.

Click for enlarged picture

Kako spriječiti curenje?

moj jedan test je b...

Pročitaj više o "Rad s rezinom"

Hobby članci i tutoriali u 2020.

Marko Paunović, 28.12.2020.

Od izbijanja krize sa Covid-19 virusom tijekom 2020. članovi UMS “Agram” su podijelili sa nama svoje radove i napisali članke o njihovoj izradi. Akciji su se pridružili i članovi FB grupe Miniature Painters Croatia.

Click for enlarged picture

U cijeloj 2020. objavljena su 77 članaka. Ovom prilikom, UMS “Agram” se zahvaljuje svima koji su se odazvali ovoj akciji: Ana Polanšćak, Jure Cukar, Marko Paunović, Goran Krunić, Matija Koružnjak, Dalibor Čavić i Krunoslav Belinić koji su, uz Brunu Sandrića, za svoj rad nagrađeni i Godišnjom nagradom UMS “Agram”.

Izbor tih članaka bit će objavljen u novoj knjizi u izdanju UMS “Agram” pod imenom: Minijaturizam u doba Corone – Zbirka članaka iz minijaturizma i maketarstva tijekom veljače 2021.

Click for enlarged picture

U nastavku su kronološkim redosljedom poredani članci kako biste im lakše pristupili.

Click for enlarged picture

Click for enlarged picture

Pročitaj više o "Hobby članci i tutoriali u 2020."

JSA protiv Nomada – bitka

Jure Cukar, 16.12.2020.

U vrijeme zabrana okupljanja grupa entuzijasta je našla način da našu omiljenu igru igra i digitalno na udaljenosti. TableTop Simulator je aplikacija osmišljena da uprizori bilo koju board ili tabletop igru na svijetu s malo truda i angažmana. Sa velikim izborom već postavljenih stolova i skeniranim 3D modelima Infinity nikad nije bliže. Blagoslovljen i sponzoriran od samog Corvus Bellia i njihovog partnera Micro Arts Studio, uz malu praksu, doživljaj samog igranja je gotovo jednak.

Takvu jednu partiju smo ovaj vikend odigrali Brus Li, koji je u Osijeku i ja u Zagrebu.

U nastavku pročitajte ukratko tijek partije, a na kraju ovog članka je i  video za one željne detaljnije analize.

Uživajte!

JSA (Antisocialska) vs NOMADS (Azhday)

John Alton vs Brus Li

Frontline TTS

Ja dobivam LT roll i biram da se Nomadi deployaju prvi.

Oni biraju i da igraju prvi. Cool!

Click for enlarged picture

Click for enlarged picture

Deployment je izledao ovako:

Click for enlarged picture

Click for enlarged picture

Početak prve runde obilježen je prodoro...

Pročitaj više o "JSA protiv Nomada – bitka"

Mad Max diorama - dio 6 – Interceptor

Marko Paunović, 08.12.2020.

Pred vama se nalazi šesti dio serije vodiča za izradu diorame Mad Max koju izrađuje Marko Paunović. U šestom članku opisuje bojanje Interceptora.

Kao što sam napisao u prvom članku, Interceptor je 3D ispis besplatne STL datoteke. Naravno, da je datoteka bila super, ne bi bila besplatna tako da sam bio spreman za dodatan rad na pripremi makete prije bojanja. Na sreću, DiyConnect je odradio super postao i auto je trebao samo malo popravka da podnoj ploči koji sam mogao odraditi sa DAS glinamolom. Da je bilo potrebno više rada i na vidljivijim mjestima, koristio bih green stuff ili neku drugu smjesu za modeliranje. Ali donji dio je mogao biti odrađen glinamolom.

Click for enlarged picture

Primjetite da imam nekoliko autiju, to je zato jer mi je Saša dao i neuspjele ispise pa sam odlučio ih iskoristiti kao testne kuniće prilikom sprejanja i maskiranja modela kako bih isprobao kako metoda funkcionira prije nego upropastim originalni model koji je namijenjen za dioramu.

Click for enlarged picture

Prajmer koji sam...

Pročitaj više o "Mad Max diorama - dio 6 – Interceptor"

Arhiva članaka

Najnoviji izvještaji s bojišta

Svi izvještaji s bojišta