40k Slow Grow liga jaše dalje

Na dan 27.10.2021. Borna Pleše (Space Marines) i Josip Strnad (Space Marines) zaigrali su igru GW - Warhammer 40.000. Kako je birka protekla, pročitajte u nastavku!

Uvodna riječ; Borna Pleše

Kišna srijeda nam je donijela još jednu priliku za minjaturni okršaj Warhammer 40,000 minijatura.

Josipovi crni templari protiv mojih tamnih anđela, činilo se prikladno s obzirom na količinu naoblake...

Dok polako gradimo svoje vojske iz tjedna u tjedan nastavljamo igrati u najmanjem formatu sukoba, tzv. combat patrolu. To znači da je sa svake strane stola ovaj put bilo 500 bodova svemirskih marinaca.

Josip je ponovno okupio tvrde terminatore i dvije grupe assault intercessora naoružanih hibridima mačeva i motornih pila oko Emperor's championa.

S moje strane se našla prilično eksperimentalna lista složena od dalekometnih intercessora, motoriziranih outridera, par snajperskih eliminatora i rievera koji će poslužiti kao padobranci. Kao warlord se našao riever liutenant, iz jednog jedinog razloga: uklopio se u ograničenje bodova i bio je friško ofarban pa sam se htio pohvaliti.

Click for enlarged picture

Uvodna riječ; Josip Strnad

-

Krug 1

Borna Pleše

Znam da je Josipova vojska vrlo jaka u borbi prsa o prsa pa je bilo bitno da što dulje izbjegavam sukob. Misija „encircle“ koju smo nasumično odabrali nije mi išla u korist jer se vojske postavljaju po širini stola tako da njegovi momci nisu morali daleko trčati da bi se dočepali mojih. Josip je u prvoj rundi krenuo očekivano agresivno, sve su njegove postrojbe krenule najkraćim putem do mojih pozicija preko brisanog prostora, dok su terminatori na miru odšetali objectivea na njegovoj strani stola i zauzeli ga. Emperor's championu se baš jako žurilo pa je dobio 6“ na advanceu, dok su intercessori kaskali za njime. Njima se nije žurilo.

Na mom potezu je Emperor's champion postao meta na streljani. Snajperisti ga izrešetali, ali ga nisu uspjeli ubiti. Činilo se da će možda i preživjeti, ali se onda liutenant pojavio iza ugla i s relic pištoljem pretvorio šampiona u švicarski sir. Warlord ubijen, obećavajuć početak, ali gomila chainswordova se opasno približila.

Click for enlarged picture

Josip Strnad

Partija je počela sa terminatorima na stolu koji su bili prijetnja i mislim da su prisilili Dark Angele u zaklon više nego što su htjeli. To je stavilo protivnikov squad Intercessora taman blizu da se mogu zabit u njih sa svojim Emperor's Championom, koji mi je Warlord, i 5 Assault intercessora, jedan od kojih je imao Thunder Hammer.

Na moju veliku žalost, revnost moga warlorda ga je ostavila nasred livade kao savršenu metu za impresivnu količinu pucanja sa strane Dark Angela. Emperor protects, ali izgleda da čak i On ima granice za budale.

Terminatori su zaključili da trčanje preko cijelog bojnog polja nije najpametnija ideja pa su otišli u teleportarium svoj, da čekaju bolji trenutak i poziciju. Hrabra žrtva Championa je omogućila relativno neometan prilaz drugog squad-a Assault intercessora protivnikovoj stražnjoj liniji, gdje su se motori spremali za polazak i gdje su zli snajperi čekali da mi skinu još modela sa ploče.

 

Click for enlarged picture

Krug 2

Borna Pleše

Josipovi terminatori se teleportiraju s udaljenog objectivea kako bi u sljedećoj rundi došli bliže akciji. Idu tamo gdje je ekipa. Assault intercessori rade ono što im ide najbolje i zalijeću se u moje outridere koji sam možda malo nepromišljeno ostavio prebilzu. Računao sam da će se preživjeti. Nisam dobro računao. Gomila napada chainswordovima nije bila toliki problem koliko sargeant koji je vodio ekipu s relic thunder hammerom koji je uz pomoć strategema za dvostruke napade pokazao zašto se motori ne servisiraju čekićima. Outrideri su izbrisani gotovo bez ispaljenog metka. Josip uspješno uzima bodove za objective i već u ranoj fazi nabija rezultat. S moje strane su rieveri sletjeli iza leđa na Josipovu stranu stola. Srećom, njegova ekipa je odavno otišla pa su mogli u miru uzeti jedan objective. Riever luitenant i eliminatori pucaju na assault intercessore koji su počistili outridere, ali ne uspjevaju ih riješiti u shooting fazi. Bude to liutenant napravio svojim možem, mislim si ja (a misliti je...). Par bacanja kocaka kasnije, intercessori su živi, a liutenant također mlatnut thunder hammerom u jednom potezu. Lijep mi je liutenant, ali nije baš sposoban.

Click for enlarged picture

Josip Strnad

Srećom, taj squad je vodio hrabri Sergeant koji je imao čast nositi Blade of Judgement - relikviju Black Templara - koja je pokazala svoju vrijednost eliminirajući sva tri Outridera vlastoručno. Razjaren gubitkom braće iz svog squad-a i padom Championa, odmahnuo je Warlorda Dark Angela koji se zaletio na njega. Nažalost, podlegao je ranama nakon što je eliminirao još 2 Eliminatora. Konačno ga je zaustavio Sergeant eliminatora.

Click for enlarged picture

Krug 3

Borna Pleše

Josip približava terminatore i nabija još bodova. Moji intercessori bježe i pucaju, ali ispada da im je netko podmetnuo ćorke umjesto pravih metaka. Josipovi drugi assault momci ih prate u stopu, ali nikako da dođu u domet za charge. Rieveri se hrabro skrivaju da ih terminatori ne bi izrešetali i kupe bodove. Assault intercessori koji su mi pomeli pola vojske konačno padaju, ali ne prije no što ubiju još dva eliminatora.

Click for enlarged picture

Josip Strnad

Nije uspio proslaviti pretjerano dugo jer ga je posjetio cijeli squad assault intercessora, predvođen Sergeantom sa thunder hammerom. Negdje u tom trenutku su Dark Angel Reaveri uletili u stražnje linije, zauzimajući objective i bivajući smetnja koju nitko nije mogao riješiti. Moji terminatori su uskočili isto nazad u borbu oko sredine mape gdje su zauzeli objective, stavili zastavu i izgledali impresivno.

Click for enlarged picture

Krug 4

Borna Pleše

Bodovna razlika je prilično odmakla, a ja nemam više previše opcija za manevar. Skrivam svoje rievere u grmlje, žrtvujem intercessore u nadi da će preostali snajperist napraviti čudo i poskidati matematički nemoguć broj terminatora. Josip džentlmenski igra na sigurno i ne forsira terminatore naprijed kako bi mi izbrisali ono malo vojske što mi je ostalo.

Click for enlarged picture

Josip Strnad

Cijela priča je završila pobjedom Black templara, koji su željom za veličanstvenom borbom prsa o prsa slučajno bili na pravom mjestu u pravo vrijeme da zauzmu veliku količinu objectivea. Naravno, bitka bi puno drugačije završila da nije bilo nesebične žrtve i beskonačne vjere Sergeanta sa Blade of Judgementom.

Krug 5

Borna Pleše

Na kraju partije završavamo s uvjerljivom pobjedom za Josipa, zahvaljujući agresivnoj igri u prvih par rundi i jednom čekiću kojeg ne možete naći u svakoj željezariji.

Click for enlarged picture

Josip Strnad

Click for enlarged picture

Najnoviji članci

 • Posjetili smo: KUP ZAGREB 2022
       array(2) {
   ["Article"]=>
   array(10) {
    ["id"]=>
    string(3) "255"
    ["member_id"]=>
    string(2) "35"
    ["title_eng"]=>
    string(27) "We visited: KUP ZAGREB 2022"
    ["title_hrv"]=>
    string(30) "Posjetili smo: KUP ZAGREB 2022"
    ["mask_eng"]=>
    string(26) "we_visited_kup_zagreb_2022"
    ["mask_hrv"]=>
    string(29) "posjetili_smo_kup_zagreb_2022"
    ["content_eng"]=>
    string(3382) "

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  " ["content_hrv"]=> string(5124) "

  Click for enlarged picture

  U subotu 11.6. su članovi UMS "Agram" posjetili maketarsko natjecanje pod nazivom Kup Zagreb 2022 koji se ove godine održavao (opet) u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice. 

  Ovom prilikom bismo pohvalili napore organizatora da nastavi s tradicijom ovog natjecanja, staru novu lokaciju (Nacionalna i sveučilišna knjižmica) te dobru ponudu i shopping dijelu natjecanja. Prostora za poboljšanje svakako ima, a to su: rasvjeta unutar prostora za natjecanje, nedovoljna promocija na društvenim mrežama (organizator je sam kreirao događaj na društvenoj mreži Facebook, ali je sadržaj slabo ili nikako osvježavan) te nedostatak sadržaja. Naime, jedno najavljeno predavanje je otkazano pa se je jedino održala prezentacija zrakoplovnih modela s demonstracijom rada mlaznog motora. Tako nam je nakon prijave i postavljanja radova, razgledavanja drugih radova i obilaska prodavača preostalo proglašenje pobjednika čekati u okolnim kafićima.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Kao i uvijek, bilo je zabavno vidjeti se sa starim prijateljima i kolegama minijaturistima i maketarima, razmijeniti iskustva i mišljenja, pokupiti nešto novih znanja, ali i popiti koju "kavicu".

  Click for enlarged picture

  Najzanimljiviji dio natjecanja bila je prezentacija rada turbine mlaznog motora na RC maketi/modelu.

  Nakon ove zanimljive i poučne demonstracije, naša ekipa se odlučila rekuperati uz dobru klopu.

  Click for enlarged picture

  Nakon okrijepe u obližnjoj prčvarnici, došlo je i vrijeme za nagrade!

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Sveukupno, od 18 izložaka koje su članovi UMS Agram prijavili na natjecanje, njih 9 je osvojilo medalje!

  Click for enlarged picture

  VIDIMO SE I SLJEDEĆE GODINE!

  Click for enlarged picture

  " ["created"]=> string(19) "2022-06-24 06:32:53" ["modified"]=> string(19) "2022-06-24 07:22:46" } ["Member"]=> array(10) { ["id"]=> string(2) "35" ["group_id"]=> string(1) "1" ["first_name"]=> string(5) "Marko" ["last_name"]=> string(9) "Paunović" ["first_name_mask"]=> string(5) "marko" ["last_name_mask"]=> string(8) "paunovic" ["username"]=> string(5) "marko" ["password"]=> string(40) "3bd37b326d19d1880d3b93a4b32e8fb3a90fa122" ["born"]=> string(19) "2033-03-07 20:35:00" ["created"]=> string(19) "2009-06-02 20:37:03" } }
  Marko Paunović, 24.06.2022.
 • Bojanje Chaos Space Marinaca
       array(2) {
   ["Article"]=>
   array(10) {
    ["id"]=>
    string(3) "254"
    ["member_id"]=>
    string(2) "95"
    ["title_eng"]=>
    string(28) "Painting Chaos Space Marines"
    ["title_hrv"]=>
    string(28) "Bojanje Chaos Space Marinaca"
    ["mask_eng"]=>
    string(28) "painting_chaos_space_marines"
    ["mask_hrv"]=>
    string(28) "bojanje_chaos_space_marinaca"
    ["content_eng"]=>
    string(3201) "

  Click for enlarged picture

  Ten Chaos Space Marines from the Shadowspear battlebox I decided to paint in the colors of the Night of the Lords legion. The project took a lot of time (about 40 hours of work), but everything went quite simply and straightforwardly. I left all the backpacks as well as some hands with weapons separate to begin with, and only in the second half of the project did I glue them together as a whole for easier painting.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  After the black example, I painted the gold, blue, red and metal parts (in that order). This was followed by drying the whole figure with Nuln Oil. After the wash dried I started painting the Higlites. First blue, then gold and then red and metal parts. While I did volume volumes on the blue parts, I did more edge highlights on the other colors. Along the way, I began to paint some details such as the handles of cold steel as well as the copper parts of the plasma guns.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Due to the abundance of work and a lot of details, I often had to go back and correct mistakes. I painted black on weapons as well as highlites on black at a later stage. The two figures didn’t have helmets so I painted their heads among the last things. These two figures had plasma guns, so after coloring their heads, I painted the effects of plasma. As a last thing to paint I left the lightning bolts for which the Night Lords are famous. At the very end of the project, I glued the details, arranged the bases and varnished everything with matt varnish.

  Click for enlarged picture

  " ["content_hrv"]=> string(3135) "

  Click for enlarged picture

  Deset Chaos Space Marinaca iz Shadowspear battleboxa odlučio sam obojati u boje legije Night Lordova. Projekt je oduzeo dosta vremena (oko 40h rada), ali sve je išlo prilično jednostavno i pravocrtno. Sve backpackove kao i neke ruke s oružjem sam za početak ostavio odvojene i tek u drugoj polovici projekta sam ih zalijepio u cjelinu radi lakšeg bojanja.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Nakon crnog primera obojao sam zlatne, plave, crvene i metalne dijelove (tim redom). Slijedilo je washanje cijele figure Nuln Oilom. Nakon što se wash osušio krenuo sam s bojanjem higliteova. Prvo plavih, zatim zlatnih i potom crvenih i metalnih dijelova. Dok sam na plavim dijelovima radio volumnie highliteove na ostalim bojama sam više radio edge highliteove. Usput sam počeo bojati i neke detalje kao što su drške hladnog oružja kao i bakrene dijelove plasma gunova.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Zbog obilja posla i puno detalja, često sam se morao vraćati i popravljati greške. Crnu na oružju kao i highliteove na crnoj obojao sam u kasnijoj fazi. Dvije figure nisu imale kacige pa sam među zadnjim stvarima obojao njihove glave. Upravo su te dvije figure imale plasma gunove te sam nakon bojanja glava obojao i efekte plazme. Kao zadnju stvar za bojanje ostavio sam munje po kojima su Night Lordovi poznati. Na samom finishu projekta polijepio sam decale, uredio baze i polakirao sve mat lakom.

  Click for enlarged picture

  " ["created"]=> string(19) "2022-06-15 05:50:47" ["modified"]=> string(19) "2022-06-15 05:50:47" } ["Member"]=> array(10) { ["id"]=> string(2) "95" ["group_id"]=> string(1) "2" ["first_name"]=> string(7) "Dalibor" ["last_name"]=> string(7) "Čavić" ["first_name_mask"]=> string(7) "dalibor" ["last_name_mask"]=> string(5) "cavic" ["username"]=> string(6) "Tvrtko" ["password"]=> string(0) "" ["born"]=> string(19) "2019-04-04 18:51:00" ["created"]=> string(19) "2019-04-04 18:51:50" } }
  Dalibor Čavić, 15.06.2022.
 • Daliborov Top Tip Freehand 2
       array(2) {
   ["Article"]=>
   array(10) {
    ["id"]=>
    string(3) "253"
    ["member_id"]=>
    string(2) "95"
    ["title_eng"]=>
    string(29) "Dalibor's Top Tip - Freehand "
    ["title_hrv"]=>
    string(28) "Daliborov Top Tip Freehand 2"
    ["mask_eng"]=>
    string(27) "dalibors_top_tip_-_freehand"
    ["mask_hrv"]=>
    string(28) "daliborov_top_tip_freehand_2"
    ["content_eng"]=>
    string(275) "

  Another freehand SBS! Enjoy

  Click for enlarged picture

  " ["content_hrv"]=> string(339) "

  Još jedan set fotografija procesa slikanja freehand-a. Ovaj put lav na štitu!

  Click for enlarged picture

  " ["created"]=> string(19) "2022-06-02 07:31:41" ["modified"]=> string(19) "2022-06-02 07:32:03" } ["Member"]=> array(10) { ["id"]=> string(2) "95" ["group_id"]=> string(1) "2" ["first_name"]=> string(7) "Dalibor" ["last_name"]=> string(7) "Čavić" ["first_name_mask"]=> string(7) "dalibor" ["last_name_mask"]=> string(5) "cavic" ["username"]=> string(6) "Tvrtko" ["password"]=> string(0) "" ["born"]=> string(19) "2019-04-04 18:51:00" ["created"]=> string(19) "2019-04-04 18:51:50" } }
  Dalibor Čavić, 02.06.2022.
 • Daliborov Top Tip Freehand 1
       array(2) {
   ["Article"]=>
   array(10) {
    ["id"]=>
    string(3) "252"
    ["member_id"]=>
    string(2) "95"
    ["title_eng"]=>
    string(41) "Dalibor's Top Tip - Freehand Fleur-de-lis"
    ["title_hrv"]=>
    string(28) "Daliborov Top Tip Freehand 1"
    ["mask_eng"]=>
    string(40) "dalibors_top_tip_-_freehand_fleur-de-lis"
    ["mask_hrv"]=>
    string(28) "daliborov_top_tip_freehand_1"
    ["content_eng"]=>
    string(277) "

  No explanation necessary!

  Click for enlarged picture

  " ["content_hrv"]=> string(309) "

  Nakon ovih fotografija, objašnjenje nije potrebno!

  Click for enlarged picture

  " ["created"]=> string(19) "2022-06-02 07:29:15" ["modified"]=> string(19) "2022-06-02 07:29:15" } ["Member"]=> array(10) { ["id"]=> string(2) "95" ["group_id"]=> string(1) "2" ["first_name"]=> string(7) "Dalibor" ["last_name"]=> string(7) "Čavić" ["first_name_mask"]=> string(7) "dalibor" ["last_name_mask"]=> string(5) "cavic" ["username"]=> string(6) "Tvrtko" ["password"]=> string(0) "" ["born"]=> string(19) "2019-04-04 18:51:00" ["created"]=> string(19) "2019-04-04 18:51:50" } }
  Dalibor Čavić, 02.06.2022.
 • Radionica izrade vinjeta i baza za diorame 2022 – korak po korak
       array(2) {
   ["Article"]=>
   array(10) {
    ["id"]=>
    string(3) "251"
    ["member_id"]=>
    string(2) "35"
    ["title_eng"]=>
    string(38) "Diorama Workshop 2022 – Step by Step"
    ["title_hrv"]=>
    string(66) "Radionica izrade vinjeta i baza za diorame 2022 – korak po korak"
    ["mask_eng"]=>
    string(34) "diorama_workshop_2022_step_by_step"
    ["mask_hrv"]=>
    string(62) "radionica_izrade_vinjeta_i_baza_za_diorame_2022_korak_po_korak"
    ["content_eng"]=>
    string(12236) "

  During the weekend 21.-22.5.2022. vignette and diorama base making workshop was held. Participants had the opportunity to get acquainted with the materials and tools for making dioramas and, after acquiring theoretical knowledge, apply the same to a practical example. This article will briefly describe the process of making this diorama.

  Click for enlarged picture

  The first step, after making the draft, is to make the base for the diorama. We decided to cast in gypsum so it was first necessary to make a mold. The underside of the mold was plain overhead transparencies that we placed on a 1: 1 scale base design. We fastened the foil with crepe tape. Another way is to draw the shape of the base directly on the foil with a permanent marker (note that in this case the left becomes the right or to mirror the drawing). We made the frame of the mold from balsa 5 mm thick, and the insert with which we made a water basin from two pieces of balsa glued to each other. Another option is to cut that styrofoam insert. We glued the balm with super foil glue (in two points for easier separation), while we fastened the balm laths on the contacts with pins.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Then we mixed the plaster. Gypsum from a hobby shop was used (for approx. 30-40 kn / kg). It is mixed with water so that a slightly liquid mixture is obtained, so that it can leak on its own, but it is not watery. We filled the mold, making sure that the plaster entered the thin parts around the pool intended for rubber. After drying for about an hour, we removed the casting from the mold and patched all possible defects and holes with DAS clay. When everything was dry, we sanded the excess.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Then we started building the base superstructure. The photographs show the production using DAS clay. It is more durable because it requires drying for at least 24 hours, so we decided at the workshop to cut the superstructure from styrofoam.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  This was followed by modeling the terrain using DAS clay, to which we only added volume in certain places and plotted the texture. We coated everything with gypsum or PVA glue and set the sand texture in two granulations. During the creation of the terrain shape, we set up human parts of the diorama (barrel and pier) every now and then to check the positions and relationships between the parts of the diorama. The barrel is a 3D resin print while we made the pier from balsa boards 2 and 5 mm thick. We carefully cut each board individually and glued them together with superglue.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  PAINTING OF THE METAL BARREL:

  The last step of the first day of the Workshop was to give the basic color to the barrels. We did this using Citadel acrylic paints: Runefang Steel and two layers of wash from the same company: Nuln Oil and Reikland Fleshshade. Then the next day we coated the barrel with the Heavy Chipping effect of Ammo by Mig Jimenez and sprayed it with yellow acrylic spray. After drying for about 10 minutes, remove the excess yellow color using soft ear sticks and the remains of soft balsa slats. After additional drying, we added rusty effects using Oilbrusher oil paints (Rust and Orange) and removed the excess with Odourless Thinner from the same company.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  PAINTING OF THE BASE:

  We painted the base with Pebeo Deco acrylic paints. They have more pigment than Citadel paint, but it is also a coarser pigment so it is suitable for the drybrush method. It is significantly lower in price, so it is suitable for large areas. We painted the lower part of the base (immersed in slice / water) in shades of green with the colors that were available to us, considering that three layers of resin go on that part.

  Click for enlarged picture

  PAINTING A WOODEN PIER: 

  Painting of the pier was started using different Citadel washes (Nuln Oil, Agrax Earthshade and Seraphim Sepia). Each board in its own wash and after drying in another layer of Nuln Oil wash to connect into one whole. This was followed by a layer of drybrush in a light gray shade. In the end, everything is painted with oil effects (Oilbrusher: Olive Green and Dark Green).

  Click for enlarged picture

  PREPARATION OF SELF-MADE VEGETATION:

  We made sedges and water lilies in our own hands. We made water lilies from a DAS clay disk with a hole for a pin, and the flower was drawn on paper and cut out. The sedge, on the other hand, was made on a pin, on top of which we glued sand with superglue to get a flower. And the leaves are cut from pre-colored paper to green.

  Click for enlarged picture

  STORE-BOUGHT VEGETATION:

  From the purchased vegetation we used static grass (Citadel, Green Stuff World, etc.), sod (tufts) (Gamer's Grass, Green Stuff World, Ammo by Mig Jimenez), shrubs (Green Stuff World, Martin Welberg Scenic Studios, Diorama Presepe), flowers (Diorama Presepe). We also used wood roots (which you can find in forests on overturned trees) as dried trees.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  UV RESIN:

  For the water effect, we used a UV resin from Green Stuff World. It is easy to use because the resin is one-component and requires only pouring into your "pool". After pouring the first layer, we "baked" it with a UV lamp (also from Green Stuff World). When the layer dried, we covered it with Marabu green alcohol wash. We repeated the same step three times putting in fewer and fewer washes. After the last layer of UV resin, we did not put any ink.

  Click for enlarged picture

  Then we continued with the vegetation, moving first from the lower to the higher.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  And with that we finished making the base for the diorama.

  Click for enlarged picture

  " ["content_hrv"]=> string(12332) "

  Tijekom vikenda 21.-22.5.2022. održala se Radionica izrade vinjeta i baza za diorame. Polaznici su imali priliku upoznati se sa materijalima i alatima za izradu diorama te nakon usvojenog teoretskog znanja, primijeniti isto na praktičnom primjeru. U ovom članku će se ukratko opisati proces izrade predmetne diorame.

  Click for enlarged picture

  Prvi korak, nakon izrade nacrta, jest izrada baze za dioramu. Odlučili smo se za lijevanje u gipsu stoga je prvo bilo potrebno izraditi kalup. Donja strana kalupa bila je obična grafoskopska folija koju smo postavili na nacrt baze u mjerilu 1:1. Foliju smo učvrstili kreptrakom. Drugi način je da se permanentnim markerom direktno na foliju ucrta oblik baze (imajte na umu, da u tom slučaju lijevo postaje desno odn. da zazrcalite nacrt). Okvir kalupa smo pak izradili od balze debljine 5mm, a umetak kojim smo napravili bazen za vodu od dva komada balze zalijepljene jedan na drugi. Druga opcija jest izrezati taj umetak od stirodura. Balzu smo zalijepili superljepilom za foliju (u dvije točke radi lakšeg odvajanja), dok smo letvice balze na kontaktima pričvrstili pribadačama.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Zatim smo umiješali gips. Korišten je gips iz hobby dućana (za cca 30-40kn/kg). Pomiješa se s vodom tako da se dobije lagano tekuća smjesa, da može sama od sebe curiti, ali da nije vodena. Ispunili smo kalup, pazeći pri tome da gips uđe u tanke dijelove oko bazena namijenjenog za rezin. Nakon sušenja od cca sat vremena izvadili smo odljevak iz kalupa te DAS glinamolom pokrpali sve eventualne nedostatke i rupe. Kada se sve osušilo, pobrusili smo viškove.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Potom smo krenuli u izradu nadgrađa baze. Na fotografijama je prikazana izrada pomoću DAS glinamola. Ona je dugotrajnija jer zahtjeva sušenje od barem 24 sata stoga smo se na samoj radionici odlučili da nadgrađe izrežemo iz stirodura.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Uslijedilo je modeliranje terena korištenjem DAS glinamola kojim smo samo nadodali volumen na određenim mjestima i ucrtali teksturu. Sve smo premazali gipsom ili PVA ljepilom te postavili teksturu od pijeska u dvije granulacije. Tijekom izrade oblika terena, svako toliko smo postavljali ljudske dijelove diorame (bačva i molo) kako bismo provjerili pozicije i odnose među dijelovima diorame. Bačva je 3D rezinski print dok smo molo izradili iz daski balze debljine 2 i 5 mm. Pažljivo smo izrezali svaku dasku ponaosob i zaljepili ih superljepilom.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  BOJANJE BAČVE:

  Zadnji korak prvog dana Radionice bio je davanje osnovne boje bačvi. To smo uradili koristeći akrilne boje tvrtke Citadel: Runefang Steel i dva sloja wash-a iste tvrtke: Nuln Oil i Reikland Fleshshade. Potom smo sljedeći dan premazali bačvu sa Heavy Chipping efektom tvrtke Ammo by Mig Jimenez te posprejali žutim akrilnim sprejem. Nakon sušenja od cca 10 minuta, korištenjem mekanih štapića za uši i ostataka mekanih letvica od balze uklonili višak žute boje. Nakon dodatnog sušenja, dodali smo hrđave efekte korištenjem uljnih boja Oilbrusher (Rust i Orange) te uklonili viškove sa Odourless Thinner-om iste tvrtke.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  BOJANJE BAZE:

  Bazu smo bojali Pebeo Deco akrilnim bojama. One imaju više pigmenta od Citadel boja, ali isto je tako i grubljeg pigmenta stoga je pogodna za drybrush metodu. Bitno je niže cijene pa je pogodna za velike površine. Donji dio baze (uronjen u rezin/vodu) obojali smo u zelene nijanse bojama koje su nam bile na raspolaganju s obzirom da na taj dio ide tri sloja rezina.

  Click for enlarged picture

  BOJANJE DRVENOG MOLA: 

  Bojanje oglednog primjerka započeto je korištenjem različitih Citadel wash-eva (Nuln Oil, Agrax Earthshade i Seraphim Sepia). Svaka daska u svoj wash te po sušenju u još jedan sloj Nuln Oil wash-a da se povežu u jednu cjelinu. Nakon toga uslijedio je sloj drybrush-a svijetlo sivom nijansom. Na kraju je sve obojano uljnim efektima (Oilbrusher: Olive Green i Dark Green).

  Click for enlarged picture

  IZRADA VLASTITE VEGETACIJE:

  Šaš i lopoče smo izradili u samoizradi. Lopoče smo izradili iz diska DAS glinamola sa rupom za pribadaču, a cvijet je ucrtan na papiru i izrezan. Šaš je pak izrađen na pribadači na čiji vrh smo superljepilom zalijepili pijesak kako bismo dobili cvijet. A lišće je izrezano iz prethodno obojanog papira u zeleno.

  Click for enlarged picture

  KUPOVNA VEGETACIJA:

  Od kupovne vegetacije koristili smo statičku travu (Citadel, Green Stuff World itd), busenje (tuftove) (Gamer's Grass, Green Stuff World, Ammo by Mig Jimenez), grmlje (Green Stuff World, Martin Welberg Scenic Studios, Diorama Presepe), cvijeće (Diorama Presepe). Također, koristili smo i drveno korjenje (koje možete pronaći u šumama na prevrnutim stablima) kao sasušeno drveće.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  UV REZIN:

  Za vodeni efekt koristili smo UV rezin tvrtke Green Stuff World. Korištenje je jednostavno jer je rezin jednokomponentan i zahtijeva samo izlijevanje u vaš „bazen“. Nakon što smo izlili prvi sloj, „zapekli“ smo ga UV lampom (također tvrtke Green Stuff World). Kada se sloj osušio, prekrili smo ga alkoholnim wash-em zelene boje tvrtke Marabu. Isti korak smo ponovili tri puta pri čemu smo stavljali sve manje i manje wash-a. Nakon zadnjeg sloja UV rezina, nismo stavili više ink.

  Click for enlarged picture

  Zatim smo nastavili sa stavljanjem vegetacije, krenuvši prvo sa nižom prema višoj.

  Click for enlarged picture

  Click for enlarged picture

  I time smo završili izradu baze za dioramu.

  Click for enlarged picture

  " ["created"]=> string(19) "2022-05-25 10:57:01" ["modified"]=> string(19) "2022-05-25 10:57:01" } ["Member"]=> array(10) { ["id"]=> string(2) "35" ["group_id"]=> string(1) "1" ["first_name"]=> string(5) "Marko" ["last_name"]=> string(9) "Paunović" ["first_name_mask"]=> string(5) "marko" ["last_name_mask"]=> string(8) "paunovic" ["username"]=> string(5) "marko" ["password"]=> string(40) "3bd37b326d19d1880d3b93a4b32e8fb3a90fa122" ["born"]=> string(19) "2033-03-07 20:35:00" ["created"]=> string(19) "2009-06-02 20:37:03" } }
  Marko Paunović, 25.05.2022.

Svi članci

Najnoviji izvještaji s bojišta

Svi izvještaji s bojišta