RADIONICA IZRADE VINJETA I BAZA ZA DIORAME - 1.stupanj

22.04.2022., objavio Martin Vrkljan

Click for enlarged picture

RADIONICA IZRADE VINJETA I BAZA ZA DIORAME - 1.stupanj

VRIJEME: 21. i 22.5.2022. 10-18h

MJESTO: Zagrebačka zajednica tehničke kulture, Trg žrtava fašizma 14, Zagreb

VODITELJI: Marko Paunović i Ana Polanšćak

SADRŽAJ:
Radionica će se provoditi kroz dva dana (cijeli vikend) i bit će fokusirana na izradu malih vinjeta i diorama. Glavni fokus ovih predavanja bit će izrada scenskih baza od lako dostupnih i jeftinih materijala poput gipsa, balze, letvica i glinamola. Time vođeni, voditelji su dizajnirali prikladnu bazu koju će svi polaznici izrađivati. Predavanja će biti prilagođena tako da će voditelji posvetiti jednako vrijeme svim polaznicima i moći će se prilagoditi svim kategorijama minijaturista (od početnika do malo naprednijih). Pored izrade baze, polaznici će se upoznati i sa raznim oblicima vegetacije (kako kupovne, tako i one u samoizradi), a sastavni dio baze bit će i vodeni dio koji će biti simuliran UV rezinom. Svaki polaznik dobit će i prigodnu 3D printanu minijaturu iz Star Wars svijeta za postaviti na bazu. (Napomena: samo bojanje minijature neće biti dio ove radionice).
Radionica će se odvijati na sljedeći način: rvo, predavač sjedi za svojim stolom te objašnjava i demonstrira pojedini "zajednički" korak u bojanju minijature/makete na svojem primjerku. Njegov rad se preko kamere i projektora prikazuje na platnu što polaznici slušaju, gledaju, ali i postavljaju pitanja. Potom, polaznici sjedaju za svoje stolove i primjenjuju stečeno znanje. Kada bilo koji polaznik ima pitanje, postavlja ga i cijela grupa zajedno sa predavačima traži odgovor na njega.

Radionica će uključivati sljedeće tehnike i načine izrada scenskih baza:
- izrada baze diorame od gipsa
- izrada jednokratnih kalupa za ljevanje gipsa
- izrada scenske baze vinjete smještene pored vode (stajačice)
- bojanje metalne bačve i "weathering"
- bojanje drvenog molića i "weathering"
- teksturiranje
- bojanje scenske baze
- dodavanje vegetacije
- dodavanje UV rezina

RASPORED PREDAVANJA:
subota 21.5.
10:00-10:30 prijava i uvodna riječ
10:30-13:00 predavanja
13:00-14:00 pauza za ručak
14:00-18:00 predavanja
nedjelja 22.5.
10:00-10:30 prijava
10:30-13:00 predavanja
13:00-14:00 pauza za ručak
14:00-18:00 predavanja

ŠTO TREBA PONIJETI:
Udruga će osigurati sve potrebne materijale i alate, rasvjetu, skalpele, PVA i superljepilo, kistove različite veličine te setove boja. Udruga je osigurala po jedan fen za svaka dva polaznika.

PRIJAVE:
Prijave u kojima je navedeno ime, prezime, godište i broj mobitela polaznika, slati na ums.agram@gmail.com.
Sudjelovanje: 250kn uključena ekstra figurica po izboru (Star Wars) te korištenje svih materijala, alata i boja.

EPIDEMIOLOŠKE MJERE:
Mjere za ovakve radionice su ukinute sa 11.4. Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije sljedeće mjere će se primjenjivati (prema potrebi i odlukama Stožera na datum Radionice): Ispravno nošenje maski je obavezno. Dezinficijens će biti na raspolaganju svima, a prostor provjetravan. Od ove godine koristimo kameru i projekcijsko platno kako bismo pokazali rad predavača svim polaznicima bez potrebe da se oni okupljaju oko predavača što omogućava socijalnu distancu. Svaki polaznik imat će svoj stol koji će biti razmaknuti propisanim razmakom.